Élesztős-kovászos kifli

Amikor nincs sok időm a kovászos tésztát hajtogatni, mert aki csinált ilyet, az tudja, hogy nem 1-2 óra. Kezdve a kovász előző napi felhízlalásával, majd a másnap gyúrt tészta óránkénti hajtogatásával. Nincs a folyamattal bajom, de sokszor annyi minden mást csinálok, hogy nem fér bele a tészta abajgatása. Merem remélni, hogy ez a tészta ötvözi a kovászos tészta előnyös élettani hatásait és az élesztő gyorsaságát. Mert bizony mind a kettő van benne. A kovász ugye többféle élesztőgombát tartalmaz, amik természetes módon körülöttünk is előfordulnak, így jobban tolerálja a szervezet, változatosabb a bélflóránknak is. Az élesztő egyféle élesztőgomba tömbösítve, így gyorsan, hatékonyan dolgozik, nem annyira érzékeny mint a kovászban lévő gombák. A recept egy könyvből származik, de átformáltam a sajátommá.

Összetevők:

500g kenyérliszt (pásztói bio)

500 g teljes kiőrlésű tönköly (lehet vegyesen többféle teljeskiőrlésű, de a tönkölyből a legkevésbé tömör, hasonlít az állaga a fehér kiflikhez)

300 gr kovász

50g élesztő

25g cukor

25 g só

100g vaj vagy margarin

200ml tej

300ml víz, ha szükséges 50-100ml kellhet még

Lényegében mindent össze kell gyúrni, kicsit lágyabb tészta, kicsit ragacsos is. Nem igazán kell dagasztani, csak összegyúrni alaposan. 1 órát keleszteni, ha szeretnénk 1-2 hajtás végezhető, nem kell kiszedni, csak a tálban hajtani. 1 óra után 90grammos adagokra mérem, kicsit gömbölyítem, 24 db lesz, ha marad egy kics, azt szétosztom, mert max 12 db fér egy tepsire, ez két tepsinyi lesz. Kiflinek vagy császárzsemlének szoktam formázni, cukros-vizes-tej keverékével lespriccelem, és 210 fokon megsütöm. Nem szoktam keleszteni formázva, mert gyorsan túlkel. Kb 20 perc alatt megsül. Ezt a gyerekek formázták, tényleg gyerekjáték 🙂 a fele ha kihül, rögtön megy a fagyasztóba, de 1-2 nap és elfogy onnan is.

Focacca-kovászos recept, kell hozzá élő, működő vadkovász

(Szabi a pék receptje)

24órával a készítés előtt kemény kovàszt készítünk:

-100g kovász 

-250g BL80 liszt

-150g víz

Másnap hozzáadunk: 

-250g BL80 lisztet

-250g vizet

Összekeverjük, 30percig pihentetjük majd 14g sót adunk hozzá

LÁGYABB TÉSZTA LESZ,  nem is nagyon dagasztható, azért kevergessük pár percig. Kiolajozott tálban pihentessük letakarva.

Óránként hajtogatjuk a tálban : a tészta oldalait felhúzzuk és ráhajtjuk a tetejére, a tálat forgatva 3-4 felhúzàssal, ráhajtással tegyük. 

Mire 3-szor pihentettük, hajtogattuk kb a duplájára kel. 

Az utolsó pihentetés után magas falú, kisebb méretű tepsibe sütőpapírt teszek, 2 ek. olivaolajjal kikenem, majd a tésztát belefordítom. Az össze ujjammal mintha zongoráznék megnyomkodom a tetejét, pihentetem 30-50percet, a tepsit lasdan kitölti majd, utána 1ek. olivaolajjal meglocsolom, aprított rozmaringgal, nagyszemű sóval megszórható. 

Sütni 240fokon 12 perc alsó-felső sütéssel, majd 10perc légkeveréssel. 

Kakaóscsiga-kelt, élesztős, fele tk. liszttel

Szabi a pék receptje.

A tésztához:

-350gr bio kenyér vagy finomliszt

-350gr bio tk. liszt vagy tk. tönkölyliszt

-100 gr cukor

-1 citrom reszelt héja

-2 egész tojás (ha nem sajnáljuk 1 egész és 3 sárgája, különösen tojást nem evő gyerekeinkbe juttathatunk egy kis omega 3-at a plussz sárgájával)

-2,5 dl tej

-120g margarin vagy vaj (a tésztába margarint szoktam rakni, kenni vajjal szoktam)

-30gr élesztő

-10gr só

A töltéshez:

-50gr vaj

-100gr kristálycukor+50 gr kakaó (Holland, 20-22% kakaóvaj tartalommal), kicsi fahéj

(ha kisült kis meleg tejet szoktam rákanalazni, csigánként 2 evőkanállal)

Az elkészítés egyszerű, ha van benne kis rutinunk, kb 2X10 perc munkával 18-20 egészséges házi csigát tálalhatunk. Ha frissen lefagyasztjuk tudunk mihez nyúlni, ha tízórai kellene a gyerkőcöknek, és ez vasárnap délután jut eszünkbe. Érdemes megnézni a bolti kakaóscsigák összetételét,

Túrós pogácsa

Régi kedvenc receptem, egyszer az interneten találtam, kicsit átalakítottam azóta. Azért szeretem, mert pogácsához képest viszonylag egészséges, azért egy jó pogácsába kell a megfelelő mennyiségű zsiradék, hogy ne száradjon ki, ebbe is vajat vagy margarint szoktam tenni, de még mindig sokkal jobb, mint ha bolti pogácsa lenne. A túró miatt magasabb a fehérjetartalma, lassabban emeli a vércukorszintet, és tovább puha marad. A liszt felét pedig teljes kiőrlésűre cseréltem. Általában 1 kiló lisztből készítem, és lefagyasztom a felét. Ha a gyerekeknek ezt teszem, akkor gyümölcs elég is mellé. De már a fiunk többet eszik, mint a kicsi lányaink, ha kevésnek gondolom a szendvicset csak kiveszek párat a fagyasztóból, és mire kiolvad az uzsisdobozban délutánra, eheti is. Hűtőben lehet tartani a bedagasztott tésztát, nem kell rögtön kisütni. Azért négyzet alakú, mert ha csak eldarabolom, gyorsabban kész van, nem marad ki tészta, mint szaggatásnál, és általában nincs végtelen időm sütögetni. Nincs benne tojás, csak a tetejére lehet kenni, hogy szebb legyen.

Hozzávalók:

50 dkg liszt (fele tk-fele sima liszt, bio mindkettő ha lehet)

25 deka szobahőmérsékletű vaj vagy margarin

25 deka túró

2 dl tejföl

1 ek só

3 dkg friss élesztő

kicsi tej az élesztő feloldásához

tetejére reszelt sajt, szezámmagot is szoktam

A lisztben a sót elkeverem. A túrót elmorzsolom a liszttel. Az élesztőt feloldom a tejben, majd hozzákeverem a többi hozzávalóval a liszthez. Begyúrom, hűtőbe teszem. 1 óra múlva kiveszem, lisztezett asztalra borítom, egyet-kettőt hajtogatok rajta, majd kinyújtom kb 1,5-2 cm vastagra. Megkenen tojással, de az se gond ha nincs, akkor csak ráreszelem a sajtot, kicsit rányomom sodrófával, áthengerelem. Majd felvágom és tepsire sütőpapírt téve előmelegített sütőben megsütöm. 180 fokon légkeveréssel.

Fetasajtos rúd

A recept innen, a Street Kitchen-ről. Érdemes nézegetni, sokféle recept van az oldalon.

Mostanában többször készítettem görög salátát, és ha megmarad feta, ilyen rudakat sütök. Egyszerű recept, nincs várakozási idő, és a liszt fele nyugodtan lehet teljes kiőrlésű. Minden gyerekem szereti, ma ezt vittek az iskolába, gyümölccsel. Olyan gyorsan elfogyott, még fotózni se tudtam.

250 g liszt (fele lehet tk)

20 g élesztő

½ mk só

130 g vaj (én most zsírral készítettem, ne együnk annyi margarint, szoktam váltogatni)

1 db tojás

1 ek tejföl

90 g feta sajt (nekem 120 volt)

Mindent összekeverünk, kinyújtjuk 8mm vastagra, lekenjük tojással, megszórjuk magokkal, vagy sajttal, felvágjuk, megsütjük 180 fokon.