Nem nagyon szoktam előre átgondolni, mit főzzek a héten. Próbálkoztam sokszor tervezéssel, de képtelen vagyok rá. Sokszor rögtönzök. De mivel pénteken és szombaton suliban leszek, előre kell tervezzem mit hagyok a családnak itthon. Vettem darált húst, és azt találtam ki bolognait hagyok nekik, azt nagyon szereti mindenki, és én is tudok vinni majd. A tegnap vett darált húst így lefagyasztottam, de egy kicsit kivettem belőle, mert húsgombóclevest találtam ki mára, ugyanis a férjecském ritkán mondja, hogy enne valamit, és most almás palacsintát enne. Amellé tökéletes lesz a húsos leves. A kertből szedtem össze minden zöldséget a levesbe, így extra finom, aromás levesünk lett!
Húsgombócleves
300g darált sertés comb
2-3 ek olaj
1 nagy vöröshagyma
4-5 közepes szál répa
2 szál petrezselyemgyökér
1 kisebb karalábé
1 kisebb zeller
100g zöldbab vagy borsó
só, bors, petrezselyemlevél
száraz levestészta (lúdgége, kis masni)
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágom, olajon megfonnyasztom. A felét kiveszem, a darált húshoz adom. A fazékban maradt vöröshagymára, ráteszem a megtisztított, felkockázott répát, 1-2 percig pirítom, szebb színe lesz a levesnek. Majd ráteszem a petrezselyemgyökeret és a karalábét, tisztítva, kockázva. Felöntöm vízzel, és főzöm 20 percet. Közben a darált húst öszekeverem sóval, kicsi őrölt borssal és a vöröshagymával. 20 perc után a kicsire kockázott zellert is beleraktam, majd a zöldbabot és a húsból formázott gombócokat. Sóztam a levest, és főztem még 30 percet. Az utolsó 5 percben végén a száraz tésztát is beletettem. Tálalás előtt petrezselyemzölddel megszórtam.
Almás palacsinta
Ez lényegében egy kicsit sűrűbb palacsinta almával egybesütve.
Hozzávalók:
4 tojás
400 gr liszt (szabadon variálható nekem 150 g teljeskiőrlésű búzaliszt, 100g zabliszt, 150g bl55 búzaliszt)
1 tk só
2 ek cukor
0,5 dl olaj
6-8 dl tej
1-2 dl szénsavas víz
3-4 db közepes alma, héjastul lereszelve, vagy gyalulva
A feltört tojásokhoz hozzáadok 2-3 dl tejet, a liszteket, sót, cukrot és elkeverem. Lassan hozzáadom a többi folyadékot amíg el nem érem a kicsit sűrűbb tpalacsintatészta állagot.