Gyorsan elszalad ez a hét, és még nem is írtam, pedig lehetett volna miről.
Tegnapra és mára bablevest főztem, és zöldbabfőzeléket bélszínrolóval. A nevükben ugyan mindkettő bab, de nekem megfértek egymás mellett. Mivel hetente egyszer igyekszem valamilyen hüvelyest készíteni, a bableves adott volt. Nagyon egyszerűen lehet jóízű levest készíteni. Zöldbabbal meg tele a fagyasztó, így elég sűrűn lesz főzelék belőle a közeljövőben. Nem sok fagyazstott készételt tartok itthon, de a bélszínroló közte van. Hogy ne csak virsli, és tükörtojás kerüljön a főzelékre, időnként veszek ezt is. Meg a gyerekkoromra emlékeztet, lehet ezért is szeretem.
Kolbászos-tárkonyos bableves
1 fej vöröshagyma
400g mirelit tarkabab
2-3 szál sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
ízlés szerint felkarikázott kolbász, nem kell sok, csak hogy ízesítse a levest
1 ízfokozómentes leveskocka
olaj, só, tárkony, száraztészta
A vöröshagymát olajon kicsit dinsztelem, majd a felkarikázott répát is átpirítom. Felöntöm vízzel, beleteszem a felkarikázott petrezselymet, a leveskockát, tárkonyt, kicsi sót és a babot. Kb 40 percig főzöm lefedve, majd a kolbásszal és a tésztával is főzöm még pár percet. Nagyon egyszerű de ízletes leves. A bélbaktériumok nagyon szeretik a hüvelyeseket, érdemes hetente fogyasztani, finom csemege nekik.